Homepage

Dahlia's op zijn Frans in 2009

 

Met welke andere naam moest ik nu gaan beginnen? Ik wist het niet origineler te bedenken. Hebt u ook al zoveel kou gehad in de eerste helft van Januari? Het was een lekkere koude periode met gezond open weer. Vanuit Limburg kreeg ik een melding dat daar een temperatuur is gemeten van -24o C.  Ik kon de dahlia;'s nauwelijks vorstvrij houden. De investering van een paar jaar terug, twee in plaats van 1 kachel bleek achteraf een goede investering te zijn geweest. Ik kon mijn knollen ook nu weer vorstvrij door de winter heen krijgen. Het gaat een spannend jaar worden. Momenteel ben ik bezig met de voorbereidingen van de organisatie van het Nederlands Kampioenschap Dahliakweken. Dat gaat voor de eerste keer georganiseerd worden in de provincie Zeeland. Het gaat gebeuren in mijn woonplaats Heinkenszand. Tevens komt er weer een dahliashow met ongeveer 14.000 dahlia's. Dit aantal hadden we in 2007 ook. Nu komen daar echter nog ongeveer 6000 wedstrijd bloemen bij. Ja het is inmiddels een feit: Het Nederlands Kampioenschap Dahliakweken komt voor de eerste keer naar Zeeland toe. Voor meer informatie verwijs ik u naar een website die ik speciaal heb gemaakt voor dit evenement: www.nk-dahliakweken.nl Voor meer info hierover kunt u naar die website toe gaan. Op deze pagina is het de bedoeling dat ik mijn belevenissen aan u vertel in het jaar 2009. Dus buiten het NK om.


Foto mocht ik gebruiken van Ruben Oreel.

Op vrijdag 9 januari 2009 mocht ik voor de tweede keer achtereen weer naar de bijeenkomst van de bijzondere Zeeuwen. Het was weer een hele belevenis. Mevrouw Peijs was uiteraard ook weer aanwezig - zou wat zijn als je visite kreeg en je was niet thuis- en met haar had ik weer een heel leuk gesprek. Uiteraard ging het over de dahlia's. Vorig jaar zou ze in mijn tuin langskomen maar om gezondheidsreden ging dat toen niet door. Zij herkende mij nog van het vorige jaar en vroeg mij dan ook, u bent toch de man van de bloemen? Uiteraard kon ik dat alleen maar bevestigen. Ze stelde mij toen tegelijk de vraag wat de beste tijd was om langs te komen. Nou toen hebben we toch een leuk gesprek gehad. Ik heb haar mijn plannen verteld over het Nederlands Kampioenschap. Tegelijkertijd aan mevrouw Peijs gevraagd of zij de show zou willen openen. Hoe spontaan kan een mens reageren. Zij was tegelijkertijd ťťn en al enthousiasme. Dus dat zat in de knip. U vraagt zich misschien nog wel af wat die foto van mij betekent met mij midden in een weiland met wat dahlia's. Dit is een foto gemaakt door Ruden Riemens vakfotograaf te Middelburg. Om deze foto te realiseren heb ik op 5 december 3 uur in een Walchers weiland gestaan. Het was er ongelofelijk koud. De kou zat tot in mijn botten. Maar 's avonds bij Jaap Wisse tijdens de winterfair heb ik een paar glazen glŁhwein gedronken en dan trekt de koude toch een heel eind uit je lijf hoor. Voor ik het vergeet, de foto werd gemaakt in het kader van een ansichtkaartensetje voor de provincie Zeeland. Hiervoor waren 7 Bijzondere Zeeuwen uitgenodigd. U kunt zich wel voorstellen dat ik zeer vereerd was. Hieronder een paar foto's toen ik mevrouw Peijs mijn plannen vertelde over het Nederlands Kampioenschap dahliakweken. 

 
De Commissaris van de Koningin in de provincie Zeeland, mevrouw Peijs in gesprek met mij over het a.s NK_dahliakweken.

Enkele weken later kwam er een delegatie van het hoofdbestuur van de Nederlandse Dahlia Vereniging naar Heinkenszand om de locatie te bekijken van het komende NK-Dahliakweken. De locatie is bij Wisse Bloemisterij te Heinkenszand. Vol lof waren de afgevaardigden over deze locatie. Op de foto ziet u de volgende personen van links naar rechts: Gerard de Wagt (VKC), Hein Schrama (voorzitter NDV) Jaap Wisse (gastheer), Frans Sturm (organisator) en Hans Peter Lindhout (secretaris van de NDV).

We schrijven 8 februari 2009. De jaarlijkse ledenvergadering van de Nederlandse Dahlia Vereniging is een feit. Ondergetekende is voor een 1ste termijn in dit hoofdbestuur gekozen. Ik hoop dat ik mijn enthousiasme over kan brengen op de leden en zeker op u zodat u Lid wilt worden van de Nederlandse Dahlia Vereniging.

Hier ziet u mij vlak na mijn verkiezing. Ik heb de vergadering bedankt voor het vertrouwen wat ze in mij hebben. Ik heb de leden ook gevraagd om zelf eens achter leden aan te gaan. Wilt u ook lid worden dan kunt u mij ook een mailtje sturen.

Het is inmiddels 4 maart en al diverse keren heb ik mail gekregen met de vraag of ik niks meer te vertellen heb op mijn website. Ik ga dit aan u uitleggen. Omdat er zeer sporadisch wel eens wat diertjes in mijn planten zitten wordt vervolgd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Het is inmiddels zaterdag 25 april. De dahlia's zijn al weer enkele weken geplant en de eerste blaadjes komen voorzichtig boven de grond. De temperaturen zijn gemiddeld boven de 20 graden alleen de nacht zijn nog wat aan de koude kant. Vandaag ben ik in de tuin klaar gekomen met het onderhoud. Met vereende krachten samen met neef Dies is al het onderhoud gedaan en zijn de zaken allemaal aan de kant. Op de foto's laat ik u hiervan meegenieten. 


Zoals u hier ziet is de entree weer helmaal onkruidvrij. Alles met het handje er uit gehaald. De tweede foto: U ziet op de voorgrond de spinazie als een tussen teelt tot de dahlia's geplant worden. op de achtergrond ziet u hoe heerlijk schoon en vlak de grond is, direct achter de spinazie staan de knollen geplant en achteraan ligt de grond klaar om de stekken te gaan planten. Dit zullen ongeveer 750 zijn en het totaal is dan weer 1500. Verder heb ik er nog een 300 op diverse andere locatie dat is voor het in kruisen van de zaailing dahlia's voor volgend jaar.Zoals u weet is een ander hobby van mij hyacinten, deze staan links op de foto. De bloemen zijn verwijdert.
De groei kan zich nu volledig op de knol gaan concentreren. Over enkele weken gaan ze uit de grond en gaan er dahlia's in.
Rechts op de foto ziet u de kooi. Hierin bevindt zich al het zacht fruit. Te denken valt dan aan aardbeien, frambozen, bramen en bessen.

Links een kijkje in de kooi. Als u op de foto klink dan kunt u de rijdom aan bessen zien. Het zijn Rovadas. De trossen zijn bijzonder lang en de bessen zijn vrij groot, dus een flinke "kilo-opbrenger" is dit soort rode bessen.


 

3 april. De knollen zijn allemaal geplant. De entree geheel schoon en onkruidvrij. Allemaal met een zakmesje uit de voegen gehaald. Goed voor het milieu en slecht voor mijn knieŽn. Het land is egaal glad geharkt. Nog nooit zag de tuin er al in zo'n vroeg stadium zo verzorgd uit.

 

10 april was het zover. We konden de statentuin in Middelburg bij het Abdijcomplex aan gaan planten met de dahliaknollen. Zie dit maar als een soort tegenprestatie voor de sponsoring van het NK. Meer hierover op de NK pagina. Wel hier wat foto's van het planten. Voor de goede orde. In Heinkenszand is de grond wel wat beter te bewerken dan de echte Walcherse klei.


Hier zijn we aan het werk in de statentuin. Op zich een hele mooie belevenis om dit mee te maken. Naast het feit dat dat men hier een zeer mooie tuin heeft, is er hier een aantal mooie gebouwen te bewonderen. De ervaring die we - ik en onze neef Dies- hebben meegemaakt is op zich een hele aparte. Immers niet iedereen komt in de statentuin en zeker niet iedereen mag hier zo maar zijn hobby uitoefenen. Een hele aparte belevenis met herinneringen die niemand ons meer af neemt. 

Hier maar meteen de resultaten neer gezet van de ontwikkelingen enkele maanden later. Om precies te zijn in juli 2009. Menig bezoeker heeft deze mooie dahlia's kunnen aanschouwen tijdens een lunch. Als u het prinsenlogement heeft bezocht dan heeft u de dahlia's ook kunnen aanschouwen. Ik kan u trouwens een bezoekje aan het Abdij in Middelburg best aanbevelen. Zelf ben ik er buitenom mijn uitnodiging bij de Commissaris van de Koningin voor de bijzondere Zeeuwen ook al een paar keer geweest. Je kunt daar kijken naar het Zeeuws Museum. Er is daar ook nog een mooi restaurant waar u zo half op de dag ook nog een lekkere lunch kunt gebruiken. Ik wens u daar veel plezier.20 april. Even vanuit mijn dagelijkse werk mijn oude beroep opgepakt. Viel niet mee na 39 jaar! Ik zal het u even toelichten. Ooit ben ik mijn werkzame leven begonnen als banketbakker en kok. Dit jaar hadden ze bij ons op het werk vanuit de personeelsvereniging geregeld dat we bonbons gingen maken. Ik dacht bij mezelf, dat wordt een eitje voor mij. Dat viel best tegen. Maar het was wel leuk met een groep dames en ik aks enige haan tussen de jonge hennen. Ik vraag mezelf nog steeds af of de dames mij uit- of toe lachten. Op de rechter foto ziet u heel wat dozen met dahliaknollen staan. Deze heb ik gesponsord gekregen van enkele dahlia-exporteurs. De opbrengst daarvan komt ten goede aan de kas van het NK-Dahliakweken.

 

Vandaag `6 mei ging het na het planten 4,5 mm regenen. Dit was heel erg welkom want de grond was behoor;ijk droog geworden. Door de voltooiing van het planten zitten er denk ik nu ongeveer 1500 planten en knollen in de grond. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal in mijn tuin staan want er staan er ook nog op diverse boerderijen. Deze staan daar omdat ik sommige soorten met elkaar wil kruisen voor de veredeling. Na het planten ging het op dezelfde dag regenen. Het was niet veel, het was maar 4,5 mm. De dagen daarna t/m de zondag zou het totaal 32 mm gaan bedragen. 

 

 

     

Inmiddels weer een aantal dagen verder. Het was me een nachtje wel. De nacht van 24 op 25 mei 2009. Het regende, donderde, bliksemde, waaide en hagelde door het westen van Nederland. Gelukkig viel het in Zeeland nog wel mee. Vanuit Voorhout kreeg ik een paar foto's van Arie en Rita Koot. Arie had net geplant en getuige de foto's had hij ze geen water te geven. Of dit gewas schade heeft opgeleverd dat zal over enkele weken wel blijken. Hij heeft nog getracht op het land te lopen maar het zakte zelf al weg, laat staan wat er met een machine gebeurt als die het land op rijdt. Hieronder het bewijs.

Zoals eerder aan u toevertrouwd, had het in het zuidwesten van het land nogal behoorlijk geregend. Meestal heb ik op mijn verjaardag, 30 mei, slecht weer. Dit jaar was dat een stuk beter dan voorgaande jaren. We konden dan ook in het pinksterweekend 3 dagen lang mijn verjaardag buiten vieren. Dezelfde week bleef het weer nog steeds stabiel. De week daarna hadden we ook stabiel weer; ongeveer 51 mm regen. Het onkruid groeit weer al behoorlijk. Vorige was alles schoon en vanavond, 11 juni zag ik de kleine onkruidjes weer al naar boven komen. Gelukkig groeien  ook de dahlia's goed. Hieronder ziet u de foto's van 11 juni. Als het mee zit kunnen we volgende week gaan snijden.

Op 27 juni maar een paar foto's van de tuin genomen. Het is een erg droge periode op dit moment. Daarvoor hadden we een heel erg natte periode. De afgelopen dagen was het erg broeierig weer. Dit roept ziektes op in de dahlia's. Kijk met name uit voor de bladvlekkenziekte. Het tuincentrum kan u ongetwijfeld een goed advies geven. Als u een goede tip heeft dan zal ik hem graag hier vermelden. Op die manier kan een andere collega dahliakweker zijn voordeel hier mee doen. Verder is het natuurlijk een uitstekende tijd om de laatste onkruiden te verwijderen. Het zijn mee eters in uw tuin en ze kunnen ziektes voortbrengen. U moet dit in feite zo zien. Wanneer de onkruiden groeien dan komt er minder ruimte tussen de planten. Hierdoor kan er minder luchtstroom door de planten heen waaien. Hierdoor krijgen schimmels kans om zich te ontwikkelen. Wanneer u insecten wil bestrijden dan hebt u minder ruimte om uw gewasbeschermingsmiddel kwijt te raken omdat het onkruid het middel een doorgang belemmert. Dus onkruid weg; meer voeding voor de plant en minder gewasbestrijdingsmiddel spuiten. Zijn we toch weer goed met het milieu bezig. Ik wil u verschillende foto's niet onthouden. De eerste foto is een nieuw soort in mijn tuin. Het is Ada's atraction. Ik vind het een leuk ding. Daarnaast het ik zelf weer een nieuwe zaailing. Het is een waterlelietype. Klik eens op de foto en u kan hem wat beter bewonderen.


Zoals u ziet zijn er weer al volop bloemen. Reden om vanaf heden op de zaterdagochtend weer voor u in de tuin aanwezig te zijn. Hou wel de homepage in de gaten want daar staat of de tuin open is. Het kan wel eens zo zijn dat we onverwacht gesloten zijn, u kunt dit zoals gezegd op de homepage nalezen.

U begrijpt het misschien al. Frans heeft wat weinig tijd om zijn site bij te werken. De drukke werkzaamheden rondom het NK dwingt mij om prioriteiten te scheppen. Toch zult u af en toe wel eens wat nieuws vinden op de site. Dat het niet altijd met dahlia's te maken heeft blijft wel uit onderstaand plaatje. Een leuk gezicht 's avonds laat op het boerenland.

 
        


Ondanks het feit dat we een carport hebben kwam de sneeuw toch binnen. Op zich een mooi winters plaatje. Toevallig kwam de Kerstman ook net naar beneden toe ik de foto nam. Hij bracht net de kadootjes.


Het kleine tuintje waar nog wel eens wat groente staat. Het net ter bescherming tegen de vogels hadden we er nog afgehaald. Misschien maar goed anders was het zwaar van de sneeuw geworden.


Uit een bak (de bruine afwasteil)vol met zaaddozen, zo noemen we de zaadknoppen bij dahlia's, kwam er een klein hoopje met zaadjes. Uitgerekend dat dit er bijna 300 waren. 


Hoeveel zouden dit er dan zijn? Misschien wel 1000? Dan weet u in elk geval mijn plannen voor 2010. Ik wil dat jaar benutten om wat nieuwe soorten te gaan creŽren. 

Binnenkort volgt er weer informatie voor u als er weer wat te vermelden valt.

Wilt u ons een keer bezoeken, kom gerust een keer langs. Bel of mail wel vooraf. 
  

 .